Maleise tijger

De Maleise tijger werd pas in 2004 als ondersoort geïdentificeerd. Vroeger beschouwde men hem als de Indo-Chinese tijger. De Maleise tijger is kleiner dan de Indo-Chinese tijger.

Bekende naam: Maleise tijger 
Wetenschappelijke naam: Panthera tigris jacksoni
Statuut: in gevaar   
Populatie: ongeveer 500 individuen
Habitat: tropische, subtropische en vochtige wouden

Habitat

De Maleise tijgers leeft in het zuidelijke deel van de evenaar in Maleisië. We vinden ze in kleine afgelegen wouden, in secundaire vegetatie en achtergelaten
landbouwgronden terug. De Maleise tijger leeft vooral in het zuidelijk deel van het schiereiland van Maleisië.
Ze leven in streken waar er weinig mensen en wegen voorkomen. Hun klein aantal is te wijten aan een tekort aan prooien.
We weten niet veel over de biologie van de Maleise tijger. We weten dat ze op herten, wilde everzwijnen en Maleise beren jagen.

De bedreigingen

De voornaamste bedreigingen voor de Maleise tijger zijn de versnippering van zijn habitat en de conflicten tussen de mensen en de tijgers.

De bosontginning en de wegenbouw bedreigen het habitat van de tijger.

De omzetting van het bos naar landbouwgronden en commerciële plantages verhoogt het aantal aanvallen van tijgers op voedselreserves.

Deze aanvallen zorgen voor hoge kosten voor de boeren. We schatten dat deschade tussen 1993 en 2009 in Terengganu (één van de armste streken van
Maleisië) tot meer dan 290 000 euro opliep.

Bij weerwraak, worden de tijgers vaak door de autoriteiten of de dorpelingen gedood. Zij worden ook soms gevangengenomen en in dierentuinen geplaatst. De
tijgers die tijdens represailles gedood worden, worden vaak op de zwarte markt verkocht. Dat verbindt de conflictproblemen en de stroperij.